torsdag 30. april 2015

Norske middager og matpakker, bearbeidet kjøtt og E-stoffer

I dag får vi knapt nok kjøpt kjøttvarer som ikke inneholder E250. Kjøttpålegg, bacon, kjøttdeig og leverpostei inneholder stort sett dette stoffet. 

Natriumnitritt  brukes i næringsmiddelindustrien, som konserveringsmiddel i kjøttprodukter som for eksempel pølser, skinke og bacon. Det forebygger blant annet oppvekst av ulike typer bakteriestammer. Stoffet brukes også - dog i mye mindre grad enn før - til fargesetting av kjøtt. Sammen med vitamin C (askorbinsyre), som også er et konserveringsmiddel, gir det en rødere farge på kjøttet fordi nitrogenmonoksid dannes og binder seg til jernet i kjøttet. I røkt kjøtt blir fargen mer rosa. På E-nummerlisten kan du finne natriumnitritt som E250. 

En del grønnsaker inneholder en naturlig mengde natriumnitrat som kan omdannes i kroppen til natriumnitritt, blant andre kål, ulike salattyper, reddiker, neper, rødbeter, spinat og selleri.

Samtidig som natriumnitritt har en rolle i konservering av mat, er det visse holdepunkter for at større doser kan ha negativ effekt på menneskekroppen, deriblant at stoffet kan være kreftfremkallende ved oppvarming til høye temperaturer. Bruken av stoffet er strengt regulert. Myndighetene i de fleste land vurderer imidlertid nytten av bruk av natriumnitritt i mat som større enn de potensielle skadevirkningene. (Kilde; lommelegen)


Noen mener at om man tilsetter askorbinsyre sammen med E250 så vil dette i noen grad nøytralisere dette stoffet.
Askorbinsyre er et godkjent tilsetningsstoff i matvarer, og har E-nummer E300.
Beskrivelse; Vitamin C, også kalt askorbinsyre, tilhører gruppen vannløselige vitaminer. Vitamin C er viktig i oppbygging og vedlikehold av kroppens støttevev.Vitamin C er dessuten en antioksidant, som sammen med vitaminE,  bidrar til å nøytralisere angrep mot kroppen som kan skade celler, proteiner og arvestoff.
(kilde; wikipedia)
Det stoffet man oftere ser i kjøttpålegg sammen med E250 er E315 - Isoaskorbinsyre og tilhører kategorien antioksidanter og syreregulatorer.. Det er isomerer av askorbinsyre. Stoffet motvirker farge- og smakstap og har bare liten vitaminvirkning.

Jeg prøver å moderere hvor mye av E250 mine barn får i seg. Etter at jeg leste i bladet IForm at World Cancer Research Fund anbefaler at vi får i oss bearbeidede kjøtt produkter er jeg nok blitt enda mer nøye,

En fersk undersøkelse viser i følge bladet at pølser, pasta med kjøttsaus, kjøttkaker og kjøttboller er de mest vanlige middagene. I tillegg er vel mange av disse under i matpakken? Alle med E250.
Det er kanskje mange som syns det er vanskelig å finne alternativ? Forslag kommer snart:-)Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar